Anssi Ylirönni.

Kotisivut.

paaliukuovienvalissa.blogspot.com
MinäKuka olet ja mitä teet?
Olen Anssi Ylirönni, koulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri. Tällä hetkellä asun Tallinnassa, jossa työskentelen media-alan asiantuntijana.

Miten Kravatinsolmintaa edistyneille on syntynyt? Miten päädyit tekemään sarjakuvia?
Harrastin lapsena piirtämistä ja haaveilin sarjakuvapiirtäjän ammatista. Haavemaailmassani joku muu vastasi käsikirjoittamisesta, sillä epäilin, etten pysty itse synnyttämään tarvittuja ideoita. Piirtämiseni keskittyikin irrallisiin pilakuviin, joissa muun muassa luokkatoverit esiintyivät. Vasta vuonna 2008 vapauduin tyhjän paperin kammosta ja ryhdyin tekemään väkisin sarjakuvia. Arvelin, että tekemällä oppii ideoimaankin, ja niinhän sitä ajan oloon oppikin. Tuolloin syntyivät myös ensimmäiset versiot Hämyläisistä. Alunperin sarjakuva oli nimetty päähenkilönsä Matias Muurahaismäen mukaan Matiakseksi. Nimi alkoi myöhemmin tuntua lattealta, ja vuosien päästä nimesin sarjakuvan uudelleen. Kun sarjakuva ei enää kulkenut Matiaksen nimen alla, niin muitakin hahmoja oli mahdollista tuoda esiin entistä enemmän. Jonkin ajan kuluttua myös uusi nimi Kravatinsolmintaa edistyneille alkoi maistua puulta. Niinpä vaihdoin nimen Hämyläisiksi.

Mitkä ovat omia suosikkisarjakuviasi?
Suosikeista ensimmäisinä mieleen tulevat Joakim Pirisen sarjakuvat, Jukka Tilsan sarjakuvat, Matti Hagelbergin Kekkonen, Tuukka-Nalle, Fingerpori, Hemmo Paskiainen, Aapo Rapin Kelomökkien mies sekä Maria Björklundin Planeetta Z. Mainioista parodioista voisin mainita vaikkapa Tröötöhö pröötöhön ja Karvinen ilman Karvista -sarjakuvan.

Millaisista asioista olet kiinnostunut sarjakuvien lisäksi?
En tiedä, että olenko sarjakuvistakaan niin valtavan kiinnostunut, sillä sain niistä aikoinaan yliannostuksen ollessani harjoittelussa Sarjakuvakeskuksella... Harrastan kuvataidetta, enimmäkseen maalaan akryyleillä. Luen kauno- ja tietokirjallisuutta. Filosofisten ikuisuuskysymyksien pyörittely on erityisen kiinnostavaa. Ainakin huomattavasti mielenkiintoisempaa kuin arkinen näpertely tai vaahtoaminen päivänpolttavista kysymyksistä, jotka unohtuvat huomenna.